Provencaalse roerbak met lamskotelet

Kosten: €5 p.p.     Bereidingsduur: 30 minuten    Oerbosrating: ****

Gisteren stond er een van mijn favoriete stukken vlees op het menu: lamskotelet. Vaak kom ik in het begin van de week in een mooie islamitische buurtsuper in Amsterdam Oost. Ze hebben daar briljante merquez, en regelmatig heerlijk gemarineerde lamskotelet. De kotelet kost 11,50 per kilo. Dat is fors duurder dan de plofkip van de supermarkt. Toch kan ik dit mooie vlees lang niet altijd zomaar aan mij voorbij laten gaan. Bataat, spinazie, een paprika (foei!), een rode ui en een vleugje provencaalse kruiden maken het bordje vol.

Snijd de bataat in blokjes of partjes. Doe wat boter of olie in een koekenpan of wok en bak de bataat enkele minuten op hoog vuur. Zet daarna het vuur laag met een deksel erop, af en toe omscheppen. Terwijl de bataat aan het doorgaren is, heb je alle tijd om de paprika en de ui te snijden. Ik deed het in grove stukken voor en lekkere bite aan het eten. Een kwartier nadat je de bataat hebt opgezet kunnen de rode uit en de paprika bij de bataat in de pan. In een koekenpan met boter bak je de lamskoteletten eerst op hoog vuur aan beiden kanten mooi bruin, daarna ook het vuur laag. Terwijl de lamskotelet nog op het vuur staat de spinazie en wat kruiden toevoegen aan de bataat, heel even omscheppen en smullen maar!

provencaalse lamskotelet
provencaalse lamskotelet

Ingrediënten (voor 3 personen):

  • 900 gram lamskotelet (600 gram was ook prima geweest) – €10
  • 700 gram bataat (rode) – €1,70
  • 500 gram spinazie – €1,50
  • 1 rode ui – €0,40
  • 1 rode paprika – €0,55
  • 2 theelepeltjes provencaalse kruiden – €weinig

Hoewel de paprika natuurlijk niet volledig oer is maakte hij het recept wel af. Door een rijpe rode paprika te nemen is het negatieve effect van de plantenfamilie minimaal. De rest van de ingrediënten kan met trots het predicaat oer dragen. De maaltijd was, ongetwijfeld mede door de enorme hoeveelheid vlees, lekker vullend. Zelfs voor drie hongerige voetballers na een wedstrijd. De prijs is iets aan de hoge kant, wederom door de vleeskeuze. De smaak was echter zeer overtuigend. Al met al een vier-sterrenmaaltijd volgens de volledig subjectieve oerbos maatstaf!

oerbosrating van 4 sterren
oerbosrating van 4 sterren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>